Витражите – новият хит за портала на къщата

Витражите за интериорни и портални врати са изключително актуални за съвременното обзавеждане на дома. Предлагат се във вариант както класически сюжети, така й в по-модерни и абстрактни мотиви. Освен за врати, те могат да бъдат приложени за шкафове, прозорци, огледала, пана, тавани, маси, преградни стени, лампиони и други осветителни тела, фамилни гербове, кутии за бижута, стенни часовници и каквото и други. Възможностите на Арт Глас Студио "Светлана" са неограничени. Работим по поръчка на клиента, разполагаме с огромно портфолио и може да задоволим и най-взискателния вкус! Използваме познатите техники: Тифани, Фюзинг, Мат по шаблон, Резин и смесена. Изпълняваме поръчки за частни домове, хотели, казина, обществени сгради и църкви.

Из историята на витража

Прозихода на думата идва от френски « vitrage » - остъкление и от латински vitrum — стъкло и представлява цветнa рисункa върху стъкло. Те са декоративно и изобразително изкуство, използващо цветни парченца стъкло, които се подреждат в мозайка и изобразяват различни фигури.

Технология на изработка

За закрепяне на отделните стъкълца в равен лист се използва рамка, направена от сплав между олово и калай. Тази композиция от два метала се обработва лесно и позволява на стъклата да се закрепят плътно, без опасност да бъдат спукани от напрежението на металната рамка. Друг вариант за прикрепване на парченцата стъкло е  "Арабски витраж". При тази техника съединяването става, чрез гипсова смес.

Първоначалната цел на витража е е била да замести прозорците в църквите и катедралите. Те са оказвали изключително силно влияние върху вярващите и са смятали, че навлизащата пречупена и оцветена светлина през тях е символизирала Светия дух. Разбира се тази техника на витражите се осъвършенства с времето и започва да добива и друг смисъл. Тя излиза от храмовете и започва на навлиза в градската архитектура като й придава по-голям блясък и лукс. Постепенно се променя самата тематика на витража, осъвременява се  и придобива по-житейски характер.

Comments are closed.

MENU